Rekreasyon

Botanik Bahçe Nedir? Özellikleri

Günümüzde insanların monoton hayatlarından sıkılıp, çeşitli endemik bitki türlerinin bulunduğu park ve bahçeleri ziyaret etmesi popüler bir etkinlik halini aldı. Ancak son yıllara kadar bunu gerçekleştirebilecek nitelikte bahçelerin olmadığı da aşikârdı. Şu an baktığımızda ise sayılarının giderek arttığını görüyoruz. Hiç kuşkusuz ki göz alıcı güzellikte olan ve bitkileri barındıran bu bahçeler botanik bahçeleri. Peki, botanik bahçe nedir? Ne gibi özelliklere sahiptir? Şimdi bundan bahsedelim.

Botanik Bahçe Nedir?

Belirli özelliklere sahip bitkilerin toplanması, bitkilerin özelliklerine göre yetiştirilmesi, bakımının yapılması, korunması ve ziyaretçiler için sunulması için oluşturulan alanlara botanik bahçe adı verilmektedir. Botanik bahçe nedir? sorusuna bu şekilde cevap verilebilir. Ayrıca her botanik bahçesinin birbirinden farklı özellikleri olduğundan, her birinin farklı bir ziyaret sebebi oluşturduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü bazı botanik bahçelerinde kaktüsler ağırlıkta iken bazılarında endemik türlerin sergilendiğini görebiliyoruz. Peki, botanik bahçelerinin özellikleri nelerdir?

Botanik Bahçesi Özellikleri

Botanik Bahçesi Özellikleri

Turistik açıdan çok kıymetli bir yeri olan botanik bahçeleri, son yıllarda turistlerin en fazla ilgi gösterdiği turizm çeşitlerinden olan botanik turizminin değerini artırıyor. Botanik Turizmi isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Bitki türlerinin yetiştirilip, sergilendiği bahçeler botanik bahçesi olarak adlandırıldığından, botanik bahçesi ne demek? sorusuna kısaca bu cevap verilebilir. Peki, özelliklerinden nasıl söz edebiliriz?

  • Botanik bahçelerinde yalnızca canlı bitkilere yer verilmektedir.
  • Turistik açıdan çok büyük bir değere sahip olduklarından, özenli şekilde hazırlanıp, detaylı bakıma ihtiyaç duyarlar.
  • Botanik bahçesi oluşturulmadan önce bahçede yetiştirilecek olan bitkiler belirlenmekte, toprak ve iklim yapısının uygun olup olmadığı netleştirilmektedir. Bu nedenle her tür botanik bahçesinin her bölgede olabileceği algısı yanlıştır.
  • Bitkiler doğal ortamlarında hangi şekilde bulunuyorlarsa, botanik bahçelerinde de aynı şartlara yer verilmektedir.
  • Bazı botanik bahçelerinde çeşitli bitki koleksiyonları oluşturulmaktadır.
  • Botanik turizmi adında bir turizm çeşidi de bulunmaktadır.

Botanik bahçesi özellikleri nelerdir? denince, yukarıdaki detaylar sıralanabilir. Ayrıca botanik bilimi adında bir bilim dalı da bulunmaktadır. Bu bilim dalının adı ise “fitoloji” olarak bilinmektedir.

Botanik Bahçede Neler Bulunur?

Botanik Bahçesi

Çok renkli ve canlı bitkilerin olduğu bahçeler olarak tanımlanan botanik bahçeleri, artık sayısını artıran turistik değerlerden bir tanesi konumunda. Peki, botanik bahçelerde neler bulunur? Canlı bitkilerin yer aldığı botanik bahçelerinde;

  • Farklı ülkelerden gelen bitkiler,
  • Endemik bitki türleri,
  • Belirli bir koleksiyon içerisinde yer alan bitki türleri,
  • Tropikal ve egzotik bitkiler,
  • Şekil itibari ile göze daha fazla hitap eden bitkiler ve
  • Belirli bir bölgeyi yansıtan bitki türleri, botanik bahçelerinde yer alırlar.

Her botanik bahçesinin özellikleri birbirinden farklı olduğundan, her birinde farklı bir düzen kurulmuştur.

Botanik Bahçeleri Neden Önemlidir?

Biyoçeşitliliğin sağlanması, doğal bitki türlerinin oluşmasına uygun bir zemin hazırlaması, tohumların saklanabilmesi ve insanlara bitki türlerinin deneyimlenme fırsatının sunulması gibi faydaları içerisinde barındırmaktadır. Bu sebeple sayıları her geçen gün artan botanik bahçeleri, turistik faaliyetlerde de büyük bir yere sahip olmaktadır.

Sizin için hazırladığımız “Botanik Bahçe Nedir? Özellikleri” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Siz de soru ve görüşlerinizi yorum kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Türkiye’de Kaç Tane Botanik Bahçesi Var?

Belirli alanlara üye olan toplam 9 botanik bahçesi, Türkiye’de yerli ve yabancı turistlerin ilgisine sunulmuştur.

Botanik Bahçe Nasıl Yapılır?

Hangi bitki türlerine uygun olarak düzenleneceği belirlenen botanik bahçelerinin altyapısının ona göre ayarlanması gerekir. Çünkü bitkilerin yaşamsal faaliyetlerinin tamamına uygun olan bahçeler botanik bahçesi olarak adlandırılabilir. Bu sebeple bitki türleri, yaşayacakları alan, özellikleri ve daha pek çok detay belirlendikten sonra botanik bahçe yapımı tamamlanmaktadır.

Botanik Bahçesi Doğal Mı?

Evet. Botanik bahçesinde yer alan bitkilerin tamamı canlıdır. Bu nedenle doğal bir bahçe olarak bilinmektedir.

Türkiye’nin En Büyük Botanik Bahçesi Nerede?

Türkiye Milli Botanik Bahçesi, en etkileyici ve büyük botanik bahçesi olarak bilinmektedir. Ankara’nın Çankaya ilçesinde yer almaktadır.

Türkiye’nin İlk ve En Eski Botanik Bahçesi Nerededir?

İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi, Alman-Türk botanikçi olan Alfred Heilbronn ve Leo Brauner tarafından 1935 yılında kurulmuştur. İstanbul Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulduğundan, aynı adı taşımaktadır.

Turizme Bakış

Turizme Bakış; turizm haberleri, turizm istatistikleri, sektördeki güncel gelişmeler ve tüm eğitim düzeylerindeki turizm terimleri hakkında paylaşım yapan bir turizm gazetesidir. 2020 Nisan ayından itibaren faaliyette olan Turizme Bakış, "Turizme Dair Her Şey" sloganı ile hareket etmektedir. Bunun için Turizm Haberleri, Turizm Terimleri, Turizm İstatistikleri, Gezilecek Yerler ve Lezzetler gibi pek çok alanda içerik üretmektedir. Yazar sayısı her geçen gün artan Turizme Bakış, sektörün en büyük turizm bloğu olup, turizm öğrencileri ile akademisyenlerine de katkı sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!