Konaklama

Tahliye Taahhütnamesi Nedir? Ne İşe Yarar

Tahliye taahhütnamesi kiracıların tahliye edilmesine yönelik olarak kiraya vereni koruyan bir uygulamadır. Kiraya veren ve kiracı taşınmaz ile ilgili olarak kira sözleşmeleri uyarınca hukuki haklara sahiptir. Bu haklar Türk Borçlar Kanunu tarafından korunurken kiracıların daha fazla hak sahibi olmasına bağlı olarak kiraya verenin de korunması amaçlanır. Kiraya verenin yasal haklarını kullanabilmesi için zemin yaratan taahhütnameler ile kiracı hakları bir ölçüde kısıtlanır.

Tahliye taahhütnamesi imzalanırken yazılı olmasına dikkat edilmelidir Yazılı olmayan ve şekil şartına uymayan taahhütnamelerin geçerliliği yoktur. Bu tür sözleşmeler sayesinde kira sözleşmelerinden doğabilecek uyuşmazlıklar giderilmeye çalışılır.

Kira sözleşmelerinde süre sonlandığında sözleşmeyi sonlandırma hakkı kiracıya aittir. Kiraya veren haklı bir nedeni olmadığı takdirde kira sözleşmesini sonlandıramamaktadır. Bunun yanı sıra 10 yıllık uzama süresinin dolmasına 3 ay kala tahliye ihtarnamesi çekerek kiraya veren kiracıyı çıkarabilmektedir.

Tahliye taahhütnamesi imzalandığında ise herhangi bir uyuşmazlık durumunda kiraya veren hukuki haklarını kullanabilir hale gelecektir. Taahhütnamede yer alan tahliye tarihinde kiracının taşınmazı boşaltması istenebilir. Taşınmazın kiracı tarafından tahliye edilmediği durumlarda ise kiraya veren hukuk yoluna başvurabilecektir. Bu durumda da tahliye davası açabileceği gibi icra dairesine başvurmak sureti ile icra takibi de başlatabilir.

Tahliye Taahhütnamesi Ne İşe Yarar?

Tahliye taahhütnamesi ile kiracı ve kiraya veren arasında taşınmazın boşaltılacağı tarihin belirlenmesi söz konusu olur. Kiracı bu tür bir irade beyanı yaparak taşınmazı belirlenen tarihte boşaltacağını taahhüt eder. Kiraya veren de kiracıya karşı herhangi bir borç yükü altında tutulmaz.

Konutların yanı sıra çatılı iş yerlerinde geçerli olan kira sözleşmeleri belirli sürelerde yapılır. Sürenin sonlanması ile kiracı tarafından aksi belirtilmedikçe sözleşme otomatik olarak yenilenir. Kiralayanın bu sözleşmeyi haklı bir nedeni olmadıkça sonlandırma talebi dikkate alınmaz. Kiralayan tahliye davası açarak taşınmazdan kiracıyı çıkarabilir. Bunun için de kiracıya karşı hukuki bir dayanağının olması zorunludur. Kira sözleşmelerine bağlı olarak sürenin uzaması durumunda tahliye taahhütnamesi aracılığı ile kiraya konu taşınmazın hangi tarihte boşaltılacağı da belirlenmiş olur.

Tahliye Taahhütnamesi Örnek

Tahliye taahhütnamesi hazırlanırken kiracı ve kiraya verenin karşılıklı irade beyanı şarttır. Kiracı bu tür bir sözleşme imzalarken hür iradesi ile hareket etmeli ve bir zorlamaya maruz bırakılmamalıdır. Taahhütname tek başına kiracıyı tahliye etmek için yeterli olmamaktadır. Kiraya veren açısından yasal hakları hukuki bir zemine oturtmaya yarayan bu tür evrakların hazırlanma şekli de önemlidir.

Tahliye taahhütnamesi ile ilgili olarak tarafların haklarını aramaları gerektiğinde hukuk yoluna başvurulur. Bu sürecin sağlıklı bir işleyişe sahip olabilmesi ise hukuki danışmanlık alınması ile daha hızlanır. Bu sebeple de yaşanabilecek uyuşmazlıklarda avukatlar taraflara danışmanlık yapar. Ayrıca taahhütname hazırlanırken de yasalara uygun hazırlanması hak kayıplarını engellemek için üzerinde durulması gereken bir konudur.

Tahliye Taahhütnamesi Hazırlama 2022

Tahliye Taahhütnamesi Hazırlama

Tahliye taahhütnamesi hazırlanırken Türk Borçlar Kanunu’nda belirtilen şekil şartına uyulması gerekir. Bu sözleşmelerin geçerli olması şekil şartına uyulduğunda mümkün olur. Hukuki açıdan bir sorunla karşılaşılmaması adına da düzenlenirken destek alınması önerilir.

  • Bu tür belgeler yazılı olarak düzenlenmelidir. Yazılı olmayan bir taahhütname geçersiz sayılır.
  • Sözleşmede yer alan taşınmaza ait bilgiler arasında taşınmazın ne zaman tahliye edileceğinin açık ve net olarak ifade edilmesi gerekir. Tarih yazılırken de gün-ay-yıl şeklinde bir düzenlemeye gidilmelidir. Eksik bilgi içeren taahhütnameler geçersizdir.
  • Sözleşme taraflar arasında imzalanır. İmzalanma aşamasında bir kâğıda yazılarak hazırlanabileceği gibi noterde de düzenleme yapılabilir. Noterde imzalanan taahhütnameler uyuşmazlık yaşanması durumunda taraflar açısından mahkeme sürecini kısaltır.
  • Tahliye taahhütnamesi kiracı ile kiraya veren arasında imzalanmalıdır. Kiracının resmi vekaletine sahip biri de imzalayabilir. Bunun dışındaki kişiler imza yetkisine sahip değildir. Bu nedenle de imzalama aşamasında dikkat edilecek hususlar olur.
  • Taahhütname imzalanırken kişi hür iradesi ile hareket etmelidir. Baskı altında kalınarak hazırlanacak bir taahhütname irade sakatlıkları kapsamında geçersiz olarak değerlendirilir.
  • Tahliye taahhütnamesi hazırlanırken ne zaman imzalandığı da önemlidir. Kira sözleşmesi yapıldığında imzalanan taahhütnameler geçersizdir. Kira sözleşmesinden önce de taahhütname imzalanmamalıdır.
  • Bu tür taahhütnameler taşınmaz teslim edildikten sonra imzalandıklarında yasal değer taşır.

Kira Tahliye Taahhütnamesi 2022

Tahliye taahhütnamesi ile kiracının sahip olduğu haklarına kısıtlama getirilir. Kiraya verenin de haklarını kullanabilmesi açısından yeni bir zemin hazırlar. Kiracı tahliye taahhütnamesini imzaladığında beyan ettiği tarihte taşınmazı boşaltmakla yükümlü olur.

Kiracının taahhütnameye uymaması durumunda ise sözleşmede belirtilen cezai şartlar yerine getirilebilir. Bu tür taahhütnameler yazılı olarak düzenlenerek imzalanmalıdır. Taraflar bir kâğıda yazarak imzalayabilecekleri gibi noter huzurunda da bu işlem gerçekleştirilebilir.

Kira Tahliye Taahhütnamesi İptali

Tahliye taahhütnamesi iptal edilebilir. Bunun için de tarafların karşılıklı irade beyanları yeterli olur. Sözlü veya yazılı olarak iptale yönelik işlem yapılabilir. Sözlü olması durumunda ise taraflar herhangi bir uyuşmazlık yaşanırsa ispat zorlaşacaktır.

Yazıl bir iptal kararı hukuki açıdan karşı karşıya gelinirse kanıt değeri taşıması açısından önemlidir. Kiracı taahhütnameye yönelik olarak tespit davası açılmasını da talep edebilir. Taahhütnamenin geçersiz olduğunun tespit edilmesi için kiracının açacağı bu tür davalarda kanıt üzerinden hareket edilmesi gerekli olur. Bu durumda da yazılı belgelere ihtiyaç duyulur.

Tahliye taahhütnamesi imzalanırken birden fazla kiracı varsa her birinin imzalaması gerekir. Kira sözleşmeleri hazırlanırken de geçerli olan bu durum taahhütnamelerde de söz konusudur. Her bir kiracının ayrı ayrı irade beyanı esas alınarak hazırlanacak taahhütnamede tarafların baskı altında olmaması da gerekir.

Alt kiracı adı verilen kiracılar için de taahhütnameler geçersiz sayılır. Alt kiracılar bu tür sözleşmelerin tarafı kabul edilmemektedir. Kiracı taşınmazı kiraladığında kiralayanın yazılı iznini ve rızasını almak sureti ile taşınmazı başka bir kişiye kiralayabilir. Uygulamada bu yöntem alt kiracı olarak adlandırılır. Tahliye taahhütnamelerinde alt kiracılar açısından bir bağlayıcılık olmadığından onlar bu sözleşmelere taraf olamamaktadır. Bu durumda tahliye davasının muhatabı da olmamaktadırlar.

Tahliye Taahhütnamesi Hangi Mahkeme?

Tahliye taahhütnamesi imzalandığında kiracı burada yer alan tarihe uygun olarak taşınmazı tahliye eder. Tahliye işlemi yapılmaması durumunda ise sözleşmede yer alan boşaltma tarihi esas alınarak bir ay içinde tahliye davası açılır.

Tahliye davası açmak için görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi olur. Yetkili mahkeme ise davacının ikameti içinde bulunan yer mahkemesidir. Tahliye taahhütnamesi hazırlandığında kiracıya tanınmış olan haklarda daralma yaşanır.

Türk Borçlar Kanunu uyarınca kiracı haklarının daha fazla korunması kiralayan açısından bazı tedbirlerin alınmasını gerekli kılar. Bu durumda da kiracıların haklarını kısıtlayan ve kiralayana hukuki açıdan haklarını kullanabilme zemini oluşturan taahhütnameler uyarınca hareket edilebilir.

Tahliye taahhütnamesi kiraya veren tarafından alındığında kiracısına karşı herhangi bir borç yükü altına girmeden hareket edebilir. Bu sayede de kira ilişkisini sonlandırmak istediğinde belirlenen tarihte taşınmazdan kiracıyı tahliye edebilecektir.

Tahliye taahhütnamesi Türk Borçlar Kanunu uyarınca 352. Madde ile düzenlenir. Bu kanuna göre taahhütnamede yer alan tarihin dolmasının ardından kiraya veren bir aylık yasal süresi içinde tahliye davası açabilir. Taahhütname tek başına dava açma hususunda yeterli olmaz. Hukuki bir değer taşıması kanunda belirtilen şekli ile hazırlanmışsa mümkündür. Bu sebeple de hazırlanırken dikkat edilmesi gereken kurallar bulunur.

Kaynak: https://leventsamgar.com/tahliye-taahhutnamesi/

Turizme Bakış

Turizme Bakış; turizm haberleri, turizm istatistikleri, sektördeki güncel gelişmeler ve tüm eğitim düzeylerindeki turizm terimleri hakkında paylaşım yapan bir turizm gazetesidir. 2020 Nisan ayından itibaren faaliyette olan Turizme Bakış, "Turizme Dair Her Şey" sloganı ile hareket etmektedir. Bunun için Turizm Haberleri, Turizm Terimleri, Turizm İstatistikleri, Gezilecek Yerler ve Lezzetler gibi pek çok alanda içerik üretmektedir. Yazar sayısı her geçen gün artan Turizme Bakış, sektörün en büyük turizm bloğu olup, turizm öğrencileri ile akademisyenlerine de katkı sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!