Genel TurizmTURİZM TERİMLERİ

Turistik Ürünün Özellikleri Nelerdir?

Turizm sektöründe kullanılan ve çeşitli özellikleri içerisinde barındıran ürünlere, turistik ürün adı verilmektedir. Turistik ürünün bu çerçevede fiziksel üründen belirli farkları olur. Gözle görülen farklar olsa da, bazı farklar dikkatlerden kaçar. Bu durum somut ve soyut turizm ürünlerinin her ikisi için de geçerlidir. Bizler de bu içeriğimizde turistik ürünün özellikleri nelerdir? Turizm ürününü oluşturan unsurlar nelerdir? gibi soruların cevaplarını vereceğiz. Şimdi sizlere bu çerçevede turizm ürününü oluşturan unsurlardan bahsederek söze girelim.

Turizm Ürününü Oluşturan Unsurlar

Turizm Ürününü Oluşturan Unsurlar

Herhangi bir sektörde kullanılan bir ürünün, bazı nitelikleri bulunur. Bu niteliklerden birinin, üründe bulunmaması, ürünün işlevinde bazı değişiklikleri ortaya çıkarır. Ancak turistik üründe böyle bir durum yoktur. Çünkü turizm ürününü oluşturan unsurlardan bir tanesinin bile turizm ürününde bulunmaması, ürünü turistik ürün olmaktan çıkaracak, sektörel bir ürün olmaya itecektir. Peki, bu unsurlar nelerdir?

  • Çekicilik: Bir destinasyonun veya herhangi bir hizmet veya malın turizm ürünü olabilmesi için; destinasyon, hizmet ya da malın çekicilik özelliğini içerisinde barındırır. Ürün ve hizmet kelimesi burada kullanılamaz. Çünkü ürün, içerisinde hizmeti de barındırır. Bu nedenle mal ve hizmet demek daha doğru olacaktır. Bunun yanında, bir turistik ürünün çekici olmasını sağlayan bazı hususlar vardır. Bu hususlar da şu şekildedir: Sosyo-Kültürel Unsular, Doğal Unsurlar, Ekonomik Unsurlar ve Psikolojik Unsurlar.
  • Ulaşılabilirlik: Bir destinasyona kolay ulaşılabilmesi, turistik ürünün değerini artıracaktır. Bu nedenle ulaşılabilirlik önemli bir turizm ürünü unsurlarındandır. Genel çerçevece ise; havayolu, karayolu ve deniz yolu ile ulaşım konusunda çeşitli problemler meydana gelirse, bu durumda turistik ürünün pazarlanmasında çok büyük problemler ortaya çıkabilir.
  • Turizm İşletmeleri: Rezervasyon, ulaştırma, konaklama, yiyecek-içecek ve rekreasyon faaliyetlerini yerine getiren turizm işletmeleri, turizm ürününün ortaya çıkarılmasını sağlarlar. Bu faaliyetlerin yerine getirilmediği durumda ise, turizm faaliyetleri gerçekleştirilemez.
  • İmaj: İmaj, turistik ürünlerin pazarlanması açısından çok büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle destinasyonlara gelmek üzere olan veya gelen turistlerin etkilenmesi açısından imaj çok önemlidir.
  • Etkinlikler: Çeşitli spor organizasyonları, uluslararası kupalar (Dünya ve Avrupa Kupası gibi), yaz ve kış olimpiyatları, kongreler, fuarlar, bayramlar, festivaller ve daha pek çok rekreatif faaliyet, etkinlikler kapsamında yer alır. Etkinliklerin her biri de bir turizm ürünü olarak değerlendirilmektedir.

Yukarıda, turizm ürününü oluşturan unsurlar ve bu unsurların özelliklerinden sizlere bahsetmeye çalıştık. Peki, turistik ürünün özellikleri nelerdir?

Turizm Ürününü Oluşturan Unsurlarda Pazarlama Çok Etkilidir.

Turistik Ürünün Özellikleri

Turizm sektöründe kullanılan turistik ürünler, diğer sektör ve endüstrilerde kullanılan mal veya hizmetlerden daha farklı özelliklere sahiptir. Bu özelliklerin genel anlamda çeşitlendiğini de söyleyebiliriz. Şimdi sizlere bunlardan bahsedelim.

  • Turistik ürün genelde soyuttur. Somut turistik ürünler de bulunmaktadır.
  • Rezervasyon, ulaştırma, konaklama, yeme-içme ve rekreatif faaliyetler, turistik ürününü meydana getirir. Turistik ürün, bu faaliyetlerin bir bileşimidir.
  • Turistik ürün öncelikli olarak satılır, daha sonra üretilir. Yani üretildiği yerde, aynı zamanda tüketilir. Bu nedenle depolanması mümkün değildir.
  • Turistik ürünün makineler ile sunulması pek mümkün olmaz. Üstelik belirli bir kalitede de olmaz. Kalite düzeyleri farklılaşır. Bu durum da, insanlar tarafından sunulmasından kaynaklanır.
  • Turistik ürün heterojendir.
  • Her turiste uygun olacak bir ürün oluşturulamaz. Belirli bir standart elde edilemez.
  • Kültürel ve diğer ürünler arasında rekabet oluşur. Bu da ikame edilebilmesinden kaynaklanır.
  • Turistik ürün üretildiği yerde tüketilmesi gerekir. Bu nedenle memnuniyetsizlik durumunda ikame edilemez. Farklı bir şekilde memnuniyetsizliğin onarılması gerekir.

Yukarıda da görüldüğü üzere, turistik ürünün kendine has özellikleri bulunur. Bu özellikler, diğer sektör ve endüstrilerdeki ürünlerden genel çerçevede farklıdır. “Dış Turizm Nedir?” isimli içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Sizlere içeriğimizde turistik ürünün özellikleri nelerdir? Turizm ürününü oluşturan unsurlar nelerdir? gibi soruların cevaplarından bahsetmeye çalıştık. Umarız sizlere fayda sağlayan bir içerik oluşturabilmişizdir.

Yazar: Erdem KELEŞ

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!