Gezi Rehberi

Gerze Gezilecek Yerler | En Güzel 10 Yer

Türkiye’nin kuzeyinde konumlanan Sinop Gerze, gezilecek yerler olarak zenginliğiyle dikkat çekiyor. 2017 senesinde Gerze Cittaslow (Sakin Şehir) unvanına sahip olmuştur. Biz de bu içerikte Gerze gezilecek yerler konusunun tüm detaylarından bahsederek, güzel bir rehber oluşturmaya çalıştık. O halde keyifli bir tura birlikte çıkalım.

Karadeniz Bölgesi’nin güzide şehirlerinden olan Gerze; kültürü, tarihi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkıyor. Sinop kent merkezine 39 km mesafede olan ilçenin günümüzde dahi doğası bozulmaması takdir edilesi bir durumdur. İlçe, sezonluk göçler alarak, ülke turizmine katkıda bulunuyor. Yaz döneminde ilçe nüfusu ikiye katlamaktadır. Sakin ve huzurlu bir yerde tatil yapmak isteyenler için Gerze’yi önerebiliriz. Horoz simgeli ilçe; mavi ve yeşiliyle cennetten bir köşeyi andırıyor. 1992 yılında Rusya’daki bir havuzdan beyaz balina Gerze’ye gelerek tüm dünyanın ilgisini çekmiştir. Balıkçıların bulduğu balinaya ilçe halkı Aydın ismini vermiştir.  Peki, şirin şehir Gerze’de gezilecek yerler nerelerdir?

Gerze Gezi Rehberi

Gerze’de Gezilecek Yerler

Gerze gezilecek yerler kapsamında dopdolu bir tatilin sizi beklediğini söyleyebiliriz. Sahil beldesi olan Gerze’nin kuzey tarafında Karadeniz; güneyinde Boyabat ve doğu yönündeyse Dikmen yer almaktadır. İlçenin kendine özgü horoz ırkı vardır. 13 Şubat 1956 senesinde bir bahçedeki mangaldan çıkan yangın 1000 evin kullanılamaz hale gelmesine sebep olmuştur. Devletin yardımıyla evler inşa edilmiştir. Fakat bu olay yüzünden ilçede tarihi yapılara rastlamak neredeyse imkansızdır. Şimdi ilçenin güzelliklerini birlikte keşfedelim.

Gerze Şahin Tepesi

Şahin Tepesi Kaynak: www.gerzesahintepesi.com

Gerze’nin yeşil ve mavisini kuşbakışı izlemek isteyenler için Şahin Tepesi muhteşem bir öneridir. Özellikle manzara fotoğrafı çekmeyi sevenlerin mutlaka gitmesi gereken yerlerdendir. Ayrıca çevrede yer alan pek çok restoran, kafe ve turistik yerleri de keşfederek, tatilinizin ayrıcalıklı olmasını sağlayabilirsiniz.

Beyaz Balina Aydın Parkı

Beyaz Balina Aydın Parkı

İlçe merkezinden yürüyerek Beyaz Balina Aydın Parkı’na gitmek çok kolaydır. Park, Rusya’dan kaçıp Gerze’ye gelen beyaz balinaya ithafen yapılmıştır. Halkın büyük ilgisini gören beyaz balina için özel park inşa edilmiştir.

Yakup Ağa Konağı

Yakup Ağa Konağı

Sinop Yakup Ağa Konağı, ilçenin tarihini yansıtan önemli yapılardandır. İki kattan oluşan konağın arka tarafında açık at ahırı vardır. Konak yapımında birçok ülkeden kalfalar ve duvar resimleri için ressamlar getirilmiştir. Ayrıca çeşitli malzemeler de getirilerek konak inşa edilmiştir. 1911 senesinde Yakup Ağa Konağı’nın inşası tamamlanmıştır. Konak, her yıl birçok yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

Saklıköy Şelalesi

Saklıköy Şelalesi Kaynak: www.gerze.gov.tr

Sinop Gerze’de gezilecek yerler listesine Saklıköy Şelalesi’ni de ekleyebiliriz. Saklıköy Şelalesi, Gerze merkeze 15 km mesafededir. Saklıköy Şelalesi, Asar Tepesi yamacındadır. Şelale, 20 metre yüksekten akmaktadır. Saklıköy Şelalesi’nin etrafındaki kelebek ile bitki örtüsü türleri de tatilcilerin keyifli zaman geçirmelerini sağlıyor. Şelalenin olduğu alana gidebilmek için belirli bir kısma kadar araçla gidilir. Dere yatağı güzergahı üzerinden 1.5 km yürümek gerekiyor.

İnceburun Deniz Feneri

İnceburun Deniz Feneri Kaynak: Voices of Turkey (Facebook)

Sinop İnceburun Deniz Feneri ile Gerze arası ortalama 55 km mesafededir. Turizm çeşitliliği olan Gerze’nin en kıymetli değerlerindendir. Türkiye’nin en kuzeyinde konumlanan İnceburun Deniz Feneri’nin manzarasına bayılacaksınız.

Çeçe Sultan Türbesi

Sinop Çeçe Sultan Türbesi Kaynak: www.gerze.gov.tr

Çeçe Sultan Türbesi, ilçeye 15 km mesafede yer almaktadır. Hem şehir dışından gelenler hem de yöre halkının dilekler dileyip dua ettiği yerdir. Çeçe Sultan, Gerze’ye Türklerin Malazgirt Savaşı’nı kazanmasıyla gelmiştir. Horasan’dan Gerze’ye yerleşmiştir. Türbe içerisinde Çeçe Sultan ve ailesinin mezarı bulunuyor. Ayrıca Çeçe Sultan’ın anısına türbede keşkek şenlikleri düzenleniyor.

Gerze Yangın Evleri

Yangın Evleri Kaynak: www.facebook.com/bakisarisakal

Gerze gezilecek yerler arasında tarihi açıdan hüzne kapılacağımız yangın evlerini de gezmenizi öneriyoruz. 1956 yılında bir evin bahçesinde çıkan yangında 1000 ev hasar görmüştür. Devlet hasar gören evleri onarmıştır. Yangın Evleri; bahçeleri ve renkleri ile yörede popüler olmuştur. Ne yazık ki Yangın Evleri’nin bugünkü görünümü ve atmosferi eski zamanlarındakini tam olarak yansıtmamaktadır. Fakat tarihe yakından tanıklık etmek için ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Acısu Çeşmesi

Gerze Acısu Köyü sınırları içinde yer alan bir çeşmedir. Acısu Çeşmesi, yüksek CO2 (karbondioksit) içermektedir. Acısu Çeşmesi’nin suyunun içilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Suyun en önemli özelliği mide hastalıklarına çok iyi gelmesidir. Çeşmenin olduğu yerde doğayla iç içe olabileceğiniz bir piknik yeri vardır.

Hamsilos Koyu

Hamsilos Koyu Kaynak: haberturk.com

Türkiye’nin doğal güzelliklerini barındıran ilçe ile Hamsilos Koyu arasında ortalama 45 km mesafe bulunmaktadır. Hamsilos Koyu, ülkemizin en kuzeyindeki Karadeniz’de konumlanmıştır. Çok farklı bir doğal güzelliğe sahiptir. Çok farklı ağaç türleri ve denizi ile dünyanın ender güzelliklerindendir.

İskele Camii

İskele Camii Kaynak: gerze.gov.tr

Gerze gezilecek yerler olarak listelediğimizde, İskele Camii yani Esmazade Mustafa Paşa Camii’ne de yer verebiliriz. Caminin yapılış tarihiyle ilgili kesin bilgi yoktur. Araştırmalarda yer aldığına göre 1704 yılında camide onarım yapılmıştır. Camii, ahşap örgülerden oluşmaktadır. Taş yığmalarından inşa edilmiştir.

Gerze’de Ne Yenir?

Nokul Kaynak: www.yasemin.com

Doğa harikası ilçe hem gezilecek yerler hem de mutfak kültürü bakımından adından söz ettiriyor. İlçenin mutfağını genellikle sebze yemekleri oluşturuyor. İlçe halkı Hıdırellez kutlamalarına çok önem veriyor.

  • Hıdırellez dönemlerinde ilçede pilaki isimli yemek çok tüketiliyor. Doğadan toplanan labada isimli yeşillikler, maydanoz ve dereotundan yapılan bir lezzettir. Bu yeşilliklere bulgur pilavı eklenmektedir. Pilaki içine küçük parçalarla halinde palamut balığı eklenir. Servise sunulacağında elma pekmezi şerbet haline getirilir. Pilaki elma pekmezi şerbetiyle tüketilmektedir.
  • Gerze pidesi; ilçeye özgü peynirle yapılmaktadır. Tuz, maydanoz ve yumurtada pidenin yapımında kullanılıyor. Pide normal ekmeklik hamurdan yapılıyor.
  • Kırlangıç çorbası; normal pirinç çorbası şeklinde pişirilir. Fakat çorbanın içine pişirildikten sonra kırlangıç balığı etleri eklenir.
  • İlçenin diğer ünlü lezzeti ise nokuldur. Börek türü olarak bilinen nokul; dini bayramlarda, kutlamalarda kısacası tüm özel günlerde ilçe halkının sofrasını süslüyor. Nokul; ceviz, kıyma, yoğurt ve üzüm gibi malzemelerden yapılmaktadır.
  • Karadeniz Bölgesi sofralarının vazgeçilmezi hamsi, Gerze halkının da bol tükettiği lezzetlerdendir. Hamsi dolması, ilçe insanlarının çok tükettiği bir yemektir. Hamsilerin kılçıkları ayıklanıp, yıkanır. İç kısımları üst üste gelecek olacak tarzda hamsiler tepsiye dizilirler. Daha sonra hamsilerin ortasına az pişirilen pirinç koyulur. Üzerine yeniden ayıklanan hamsiler koyularak fırına sürülür.
  • Gerze’de gezilecek yerlerin yanında yörenin birbirinden leziz tatlarından da mutlaka bahsetmek gerekiyor. Ayva yemeği, ilçenin önemli lezzetleri arasındadır. Koyun etiyle yapılan ayva yemeğinin tadına doyamayacaksınız. İlçenin en meşhur lezzetlerinden biri olup, koyun etinden oluşan kıymanın kavrulmasıyla yapılıyor. Ayvaların kabukları soyulup, kuşbaşı olarak doğranıyor. Ayva ve kıyma karıştırıldığında ortaya çok farklı özel bir lezzet çıkıyor.

Gerze Nerededir?

Gerze, Karadeniz Bölgesi’nin en değerli destinasyonlarından olan Sinop’un ilçesidir. İlçe, Sinop’un kıyı şeridinde konumlanmıştır. Batı ve kuzeyde; Sinop merkezle komşudur. Güneydeyse Dikmen ve Boyabat ilçeleri vardır. İlçe sahil şeridinde konumlandığı için halka güzel bir yürüyüş aktivitesi yapma şansı doğmuştur. Diğer şehirlerden; karayolu ve havayoluyla ilçeye ulaşılabilir.

Şehirlerarası ulaşımda bazı otobüs firmaları ilçeye direkt seferler düzenliyor. Aynı zamanda önce Sinop otogarına gelip oradan şehir içi ulaşım araçlarına binerek ilçeye ulaşmak mümkündür. İlçeye havayoluyla ulaşmak isteyenlerse önce Sinop Havalimanı’na gelmelidir. Sinop Havalimanı otobüsleri ile ilçeye kolayca ulaşım sağlanabiliyor. Yeşil ve mavinin dans ettiği Karadeniz’in değerlerinden olan Gerze’ye özel araçlarla da gidilebiliyor.

  • İstanbul’dan Gerze’nin arası, 682 km’dir. Ortalama 8 saat yolculuk sürmektedir.
  • İzmir ile Gerze arasındaki mesafe 1.035 km’dir.
  • Ankara ile Gerze’nin arası ise 397 km’dir. İkisinin arasında ortalama 5 saat yolculuk sürüyor.

Şehirde bol bol yürüyüş yapıp bisiklet turuna katılabilirsiniz. Ayrıca olağanüstü manzaralarının fotoğraflarını da çekme imkânına sahip olabilirsiniz. Sizin için hazırladığımız “Gerze Gezilecek Yerler” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Yorumlarınız ile içeriğimize katkı sağlayabilirsiniz. Peki, sizce Gerze’de gezilecek yerler listesine farklı olarak nereler eklenebilir?

Turizme Bakış

Turizme Bakış; turizm haberleri, turizm istatistikleri, sektördeki güncel gelişmeler ve tüm eğitim düzeylerindeki turizm terimleri hakkında paylaşım yapan bir turizm gazetesidir. 2020 Nisan ayından itibaren faaliyette olan Turizme Bakış, "Turizme Dair Her Şey" sloganı ile hareket etmektedir. Bunun için Turizm Haberleri, Turizm Terimleri, Turizm İstatistikleri, Gezilecek Yerler ve Lezzetler gibi pek çok alanda içerik üretmektedir. Yazar sayısı her geçen gün artan Turizme Bakış, sektörün en büyük turizm bloğu olup, turizm öğrencileri ile akademisyenlerine de katkı sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!