Gezi Rehberi

Mor Gabriel Manastırı Nerede? Tarihi ve Giriş Ücreti

Dünyanın en eski manastırlarından bir tanesi olan Mor Gabriel Manastırı, halen faaliyetini sürdürmektedir. Bir Süryani manastırı olmasından ötürü turistik gezi tutkunlarının ilgisini bir hayli çekiyor. Mardin sınırları içerisinde yer alan manastır faaliyetine devam ettiği için, geniş bir alana sahip. İçerisinde 60 kişi yaşıyor. İnzivaya çekilmiş Süryani din adamlarının yanında farklı görevlerde olan kişiler de bulunuyor. Ancak Türkiye sınırları içerisinde olmasından ötürü din eğitimi verilmesi yasak. Burada yaşayan din adamları inzivaya çekilmiş durumda. Peki, Mor Gabriel Manastırı nerede? Ne zaman yapıldı? Müze kart geçerli mi? Giriş ücreti ne kadar? Bu ve pek çok sorunun cevabından içeriğimizde bahsedeceğiz.

Mor Gabriel Manastırı Nerede?

Mor Gabriel Manastırı’nın Haritası

Ayakta duran Süryani Kilisesi’nin en önemli merkezlerinden bir tanesi olan Midyat Mor Gabriel Manastırı, Mardin’in Midyat ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Mardin Merkez, yani Artuklu’ya olan uzaklığı 107 km, Midyat’a olan uzaklığı ise 22.5 km’dir. Manastıra gidiş yolları oldukça iyi olması ile dikkat çekiyor. Bu nedenle gerek özel aracınız gerekse de tur araçları manastıra rahatlıkla ulaşabiliyor. Manastır Şırnak sınırına da yakınlığı ile biliniyor. Güzergâh ile ilgili diğer bilgiler ise aşağıdaki gibidir:

  • Hangi güzergâh üzerinden gelirseniz gelin yollar oldukça güzel. Bu nedenle ulaşım konusunda kesinlikle problem yaşanmıyor.
  • Yolculuk esnasında sol ve sağ kenarda uçsuz bucaksız tarlalar yer alıyor.
  • Uzak bir konumda yer aldığı için etrafında yerleşim yeri yok. Ancak her yıl on binlerce kişi manastırı ziyaret ettiği için ulaşım oldukça kolay hale getirilmiş durumda.
  • Manastırın tam konumu; Güngören, Güngören Köyü Yolu No:46, 47510 Midyat/Mardin bu şekildedir. Haritalara manastırın aramasını yaparak, kolayca ulaşabilirsiniz.

Manastır Mardin’in doğu ucunda yer aldığı için dönüş güzergahını Nusaybin, yani Suriye sınırı üzerinden yaparsanız, 111 km uzaklıktaki Dara Antik Kenti’ni de ziyaret edebilirsiniz. Böylece bir yuvarlağın üst kısmındaki güzergahla manastıra ulaşmış olursunuz. Yuvarlağın alt kısmındaki güzergahtan da Dara Antik Kenti’ne ulaşabilirsiniz. Dara Antik Kenti’nin Mardin merkeze olan uzaklığı 60 km’dir. Patara Antik Kenti isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Şimdi manastırın tarihinden bahsedelim.

Mor Gabriel Manastırı Tarihi

Manastırın Kibritten Yapılmış Maketi (45 Yılda Yapılmış)

Dünyanın ayakta kalmış en eski ve kadim kurumlarından biri olarak tanımlanan manastır, M.S. 397 yılında tamamlanmıştır. Bu yılda, manastırı ziyaret ettiğinizde size ilk olarak gösterilen noktası inşa edilmiştir. Ayrıca manastıra yaptığınız seyahatlerde tek başınıza ya da grubunuzla birlikte giriş yapamıyorsunuz. Manastırın bir rehberi var. Rehber her yarım saatte bir dışarıda biriken turistlere manastırı gezdiriyor ve rehberlik yapıyor. Kendiniz gezemiyorsunuz. Bunun sebebi de manastırın halen aktif olması. Şimdi manastırın tarihi ile ilgili satır başlarından bahsedelim.

  • Manastır Süryani Kilisesi’ne bağlı dini merkezlerden bir tanesidir.
  • Dünyanın en eski manastırlarından bir tanesi olup ana bölümünün yapımı M.S. 397 yılında tamamlanmıştır.
  • Manastır’da yer alan Meryem Ana Kilisesi ise M.S. 7. yüzyılda tamamlanmıştır.
  • Yapıların birinde dikdörtgen planlı yerden yaklaşık 60 cm yükseklikte bir taş bulunuyor. Bu taşın köşelerinde delikler var. O dönemde hamur ve şarap yapımı teknesi olarak kullanıldığı belirtiliyor.
  • Mezarlık bölümü ise M.S. 449 yılında inşa edilmiş olup, 15 mezar yer almaktadır.
  • Mezarlıkta yer alan nişlerin her birinde 800 kişinin kemiği bulunmaktadır. Niş, duvar içerisinde bırakılan oyunlara verilen bir isimdir. Bir mimari terimidir.
  • Mezarlıkta her nişte üst üste konulmuş kemikler bulunur. Burada yalnızca dini faaliyetlerde yaşamını yitirmiş kişilerin kemikleri yer alıyor.
  • Mor Gabriel’in mezarı yerde ve toprağı görünüyor. Mezarın yerde olmasının sebebinin tevazu olduğu belirtiliyor. Ayrıca mezardaki toprağa dokunmanın kişiye bereket getirdiğine inanılıyor.
  • Manastırın üst bölümündeki odalar, din adamlarının yaşamlarını sürdürdüğü odalardır. Bu odalarda yaşadıkları için ziyaret edilememektedir.
Mor Gabriel ve Mor Samuel

Manastırın başındaki kişiye Metropolit adı verilmektedir. Manastır ise adını Mor Gabriel’den almıştır. Mor Gabriel ise 634 ve 668 yılları arasında yaşamıştır. Ayrıca Mor kelimesi aziz ve yüce anlamlarına geliyor. Kilise ve manastırların bazılarında bu kelimeyi sıklıkla görebiliyoruz. Manastırın yapımına M.S. 397 yılında başlanmasına karşın, yukarıda da bahsedildiği üzere farklı zamanlarda farklı eklemeler yapılmıştır. Manastırı inşasına Mor Samuel tarafından başlanmış olup, ilerleyen yıllarda farklı kişiler tarafından eklemeler yapılmıştır.

Mor Gabriel Manastırı Hikayesi

Mor Gabriel Manastırı’nın Hikayesi

Turabbin bölgesi, Mardin’in Midyat ili ve çevresi olarak adlandırılmaktadır. O dönemde bu bölgeye bir manastırın yapılması ve böylece Süryani din adamlarının inzivaya çekilip, bunun yanında din eğitimi verilmesi oldukça önemli olmuştur. Bu sebeple M.S. 397 yılında manastırın yapımına başlanmış ve ilk bölümü kısa süre içerisinde tamamlanmıştır. Manastırı ziyaret ettiğinizde, müze olarak kullanılan bölüm ilk inşa edilen yerdir. Sonrasında mezarlık ve kilise bölümleri inşa edilmiş ve manastır genişletilmeye başlanmıştır. Ayrıca manastıra giderken ve manastırın bahçesinde binlerce üzüm ağacı bulunmaktadır.

Adını Mor Gabriel’den alan manastır, özenle inşa edildiği için günümüzde hali hazırda sapasağlam ayakta. Çeşitli zamanlarda restorasyonlar yapıldıysa da bu restorasyonlarda yalnızca taşların arasındaki dolgulara yenileme gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Türkiye’de şu an 3 tane metropolit bulunmakta ve metropolitler Midyat Mor Gabriel Manastırı, Meryem Ana Kilisesi ile İstanbul’da yaşamlarını sürdürmektedir.

Manastır’da yer alan Meryem Ana Kilisesi’nde aktif olarak ibadet gerçekleştiriliyor. Kilisede diyekon olarak adlandırılan, dinde makam görmüş kişiler de ibadetlerini sürdürüyor. Bunun yanında şu an Midyat’ta 3 bine yakın Süryani yaşarken, Hindistan’da yaklaşık 2 milyon Süryani bulunmaktadır. Ayrıca Süryanice adında bir dil bulunmakta ve Aramice’nin bir lehçesi konumundadır. Sami kökenli bir dildir. Mardin Midyat Mor Gabriel Manastırı hikayesi bu şekilde özetlenebilmektedir.

Mardin Mor Gabriel Manastırı Giriş Ücreti

Çoğu tarihi eseri ziyaret etmek için müze kart geçerlidir. Ancak Turizm Bakanlığı’na bağlı bir eser olmadığından, Mor Gabriel Manastırı’na girişlerde müze kart geçerli değildir. Mor Gabriel Manastırı giriş ücreti ise 15 TL’dir. Bu ücret 2022 yılı için geçerlidir. Manastırın kapısından içeri girdiğinizde hemen bilet alabileceğiniz bir nokta var. Buradan 15 TL karşılığında biletinizi alabilirsiniz. Sonrasında içeri girip sağ tarafta beklemeniz gerekir. Manastırın rehberi size eşlik ederek rehberlik gerçekleştirecektir. Kendiniz ya da arkadaş grubunuz ile tek başınıza manastırı gezemiyorsunuz. Bunun sebebi de manastırın hali hazırda faal olmasıdır.

Mor Gabriel Manastırı Açık Mı?

Manastır Halen Faal Durumda

Haftanın her günü açık olan Mardin Midyat Mor Gabriel Manastırı, her saat açık değildir. Bunun için belirli bir kısıtlama bulunmaktadır. Haftanın her günü 09:00 – 11:30 ve 13:00 – 16:30 saatleri arasında ziyarete açık konumdadır. Bu saatler arasında manastıra ziyaret gerçekleştirebilir, rehber eşliğinde manastırın geziye açık bölümlerini görebilirsiniz. Mardin Mor Gabriel Manastırı giriş saatleri bu şekilde belirlenmiştir.

Faal olan manastır, her yıl on binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Biz de böylece daha detaylı bilgi edinebilmeniz için hazırladığımız bu içerikte Mor Gabriel Manastırı hakkında bilgi vermeye çalıştık. “Mor Gabriel Manastırı Nerede? Tarihi ve Giriş Ücreti” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Siz de yorumlarınız ile içeriğe katkı sağlayabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Mor Gabriel Manastırı Pazar Günleri Açık Mı?

Evet. Pazar günleri açık olup, 16:30’da ziyarete kapatılmaktadır.

Mor Gabriel Manastırı Rehberi Var Mıdır?

Manastırı rehberi olmadan ziyaret edemiyorsunuz. Bunun için bankların yanında biraz beklemeniz gerekiyor. Her yarım saatte bir rehber dışarıda olanlara toplu şekilde manastırı gezdirmekte ve bilgi vermektedir.

Mor Gabriel Manastırı Ziyaret Saatleri Nedir?

Manastır her gün açıktır. Sabah 09:00 – 11:30 ve 13:00 – 16:30 saatleri arasında ziyarete izin verilmektedir.

Mor Gabriel Manastırı’na Nasıl Gidilir?

Mardin Merkezden ve Midyat’tan manastıra özel araçlarınız ile ulaşım oldukça kolaydır. Mardin merkeze 107 km, Midyat’a ise 22.5 km uzaklıktadır.

Mardin Merkezden Mor Gabriel Manastırı’na Nasıl Gidilir?

Mardin merkezden özel aracınız ile manastıra yaklaşık 1.5-2 saat içerisinde ulaşabilirsiniz. Mardin merkez ile manastır arasındaki mesafe 107 km’dir.

Mardin ve Mor Gabriel Manastırı’nın Arası Kaç Km?

Mardin ve Mor Gabriel Manastırı’nın arası 107 km’dir.

Midyat ve Mor Gabriel Manastırı’nın Arası Kaç Km?

Mardin Midyat ve Mor Gabriel Manastırı’nın arası 22.5 km’dir.

Mor Gabriel Manastırı Günümüzde Kullanılıyor Mu?

Evet. Günümüzde faal olan manastırlardan bir tanesidir. Ancak yalnızca Süryani din adamlarının inzivaya çekilmesi için kullanılmaktadır. Bunun dışında bir din eğitimi yapılması yasaktır.

Mor Gabriel Manastırı Hangi Günler Açık?

Manastır haftanın her günü açıktır.

Mor Gabriel Manastırı Kaça Kadar Açık?

Saat 16:30’a kadar açık olan manastır, 15 TL’lik giriş ücreti karşılığında ziyaret edilebilmektedir.

Erdem Keleş

1996 yılı Ankara doğumlu olan Erdem KELEŞ; ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2018 yılında lisans eğitimini Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünde tamamlayan KELEŞ, bu dönemde çeşitli turizm işletmelerinde çalışmıştır. Long Beach Resort Hotel’de stajını yapıp, bir dönem çalışmış ve Cremonini Restauration bünyesinde servis görevlisi olarak yer almıştır. Hali hazırda Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans eğitimine devam eden KELEŞ; MTCON22 ve İç Anadolu Turizm Enleri Ödül Töreni’nde çeşitli fiziksel ve online görevler üstlenmiştir. Dijital anlamda kendini geliştiren ve çeşitli projelerin kurucusu olan KELEŞ, 2020 yılında Turizme Bakış’ı kurmuştur. Bu süreçte platformu büyüterek on binlerce kişinin ziyaret etmesini sağlamıştır. Ayrıca EKA Dijital isimli dijital ajansı kuran KELEŞ, Turizme Bakış’ı EKA Dijital bünyesinde yönetmektedir. TUREGAST isimli Lisansüstü Öğrenci Topluluğu’nda Genel Sekreterlik yapan KELEŞ, şu an Turizme Bakış’ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmekte ve dijital anlamda çeşitli projelerde yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!