GÜNCEL HABERLERUlaştırma

Kabin Memuru Nedir? Nasıl Olunur?

Günümüzün en prestijli mesleklerinden olan ve pek çok kişinin hayalini süsleyen kabin memurluğu, kısaca uçuş ekibi olarak tarif edilebilir. Hava taşımacılığında, yolcuların uçaktaki konforunu ve güvenliğini gözeten görevliler, gerekli bilgilerin uçaktaki yolculara iletilmesini ve gerekirse kokpit dışında pilotun talimatlarına uyulmasını sağlar. Kabinlerdeki kadınlara hostes, erkek kabin görevlilerine host denir. Peki, kabin memuru nedir? Kabin memuru nasıl olunur? Gibi soruların cevabını bu içerikte bulacaksınız.

Kabin Memuru Nedir?

Yolcuların taşındığı uçakta gerekli emniyet ve güvenlik önlemlerinin alınmasından ve yolcuların konforundan sorumlu kişiler kabin görevliler veya kabin hizmetleri olarak tanımlanır. Kabin memuru nedir? sorusuna bu şekilde cevap verilebilir. Güvenli, emniyetli ve konforlu uçuş için uçağın kabin bölümünde görev yapan kabin görevlileri; Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından çıkarılan ilgili kanunda belirtilen şartları yerine getirerek eğitimlerini tamamlayanlara “Kabin Memuru Belgesi” verilir.

Kabin Memuru Ne İş Yapar?

Kabin Memuru Ne İş Yapar?

Kabin ekibi, yolcuları taşıyan uçakta gerekli emniyet ve güvenlik önlemlerinin alınmasından ve yolcuların konforundan sorumludur. Hostesler öncelikle uçuş güvenliğinden, ardından genel güvenlikten ve nihayetinde konfordan sorumludur.

  • Kabin ekibinin emniyet ve güvenlik görevleri iki ana başlıkta toplanabilir. Öncelikle; emniyet ve güvenliği tehlikeye atabilecek bir durumun ortaya çıkmasını önlemek için gözlem yapmak ve iletişim sağlamaktır.
  • Diğeri ise, alınan tüm önlemlere rağmen, acil durumlarda yolcuların güvenliğini ve emniyetini sağlamak için mümkün olan en kısa sürede, en az hasarla acil durum prosedürleri gerçekleştirmektir.
  • Yolcuların yolculuk sırasında karşılaştıkları sorunlarda yardımcı olmak ve uçağın konforunu sağlamak için yiyecek ve içecek servisi yapmak da kabin ekibinin sorumluluğundadır. Hizmetle ilgili görevler firmalara göre değişiklik göstermektedir.

Hizmet, havayolu tarafından belirlenen ürün ve malzemelerin, yolcuların uçağa bindikten sonra, şirketin uygun göreceği sırayla teslim edilmesidir.

Nasıl Kabin Memuru Olunur?

Nasıl Kabin Memuru Oldum?

Pek çok kişinin imrenerek baktığı ve pek çok kişinin hayallerini süslediği söz konusu meslek için kimler başvuru yapabilir? Kimler hostes ya da host olabilir? Bu da merak edilen konular arasında. Ülkemizde kabin memuru olabilmek için kanunen aranan asgari şartlar bulunmaktadır. Bunları şu şekilde maddeleyebiliriz:

  • En az 18 yaşında doldurmuş olanlar.
  • Söz konusu mesleği yerine getirmek için herhangi bir sağlık sorunu olmayanlar ve bunu sağlık raporu ile ispatlayanlar.
  • Kabin memurluğu için belirtilen prosedürlere uygun olarak örneğin, boy, kilo, psikolojik test gibi, yapabilecek durumda oldukları ülkede en az 10 yıllık eğitim almış bir lise veya dengi okulları tamamlamış olmak.
  • Uçak uçuş ve yolcu güvenliğini sağlamak ve korumak için sürekli ve düzenli eğitimler almak.
  •  Sürekli olarak güler yüzlü, iletişim gücü yüksek, pozitif ve sağlıklı iletişim gücüne sahip olmak. Gibi bir takım özel durumlar istenir. Ayrıca yabancı dil şartı da bulunmaktadır.

Kabin Memuru Ne Kadar Kazanır?

Kabin Memuru Ne Kadar Kazanır?

Tüm sivil havacılık faaliyetlerinde olduğu gibi, tüm kabin ekibi süreçleri Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmış şirket el kitaplarında veya dahili prosedürlerde belgelenmelidir.

Kabin ekibi, kokpit kapısından başlayan ve kabinin arka tarafında “arka mutfak” olarak adlandırılan ve sonlanan kabin içindeki alandan sorumludur. Kabin içinde veya uçak dışında herhangi bir görev veya sorumluluk yoktur. Fine Dining Nedir? isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Genel olarak uçağın sağ veya sol tarafında her kabin ekibinin öncelikli olarak sorumlu olduğu bir çıkış kapısı bulunur. Bu sorumluluk hem normal çalışma koşullarını hem de acil durum koşullarını kapsar.

Kabin Memurunun Görevleri Nelerdir?

Kabin memurlarının görevleri nelerdir? Bu konuyu da maddelemek mümkün. Kabin memurlarının görevleri şunlardır:

  • Erkek ve kadın kabin görevlilerinin sorumlulukları uçak giriş ve mutfak alanlarından arka çıkış kapısını kapsamaktadır. Kokpitin iç kısmından ve uçağın dışından hostlar ve uçuş görevlileri sorumlu değildir.
  • Uçağa giriş ve çıkışları içeren kapıların talimatlara göre açılıp kapatıldığından sorumludurlar.
  • Acil bir durumda, uçağın acil kapısının açılmasından kabin görevlileri sorumludur. Aynı zamanda acil çıkış kapısı önünde oturan yolcular, uçağa binmeden önce gerektiğinde acil çıkış kapısını açmakla yükümlü olduklarını kabul ettiklerini beyan ederler.
  • Havayollarına göre gerekli malzemelerin yani, yiyecek, içecek, eksik malzeme ve benzeri malzemelerin, uçağa getirilmesinde görevleri farklılık gösterebilir. Bazı şirketlerde bu görevleri yerine getirmek için görevliler bulunurken, bazı havayollarında bu görev kabin ekibine aittir.
  • Aynı durum yiyecek ve içecek hizmetleri için de geçerlidir. Ancak günümüzde hemen hemen tüm havayollarında bu görev ev sahiplerine ve uçuş görevlilerine aittir.
  • Kabin içindeki görevli memurlar, mümkün olduğu kadar tüm yolcuların taleplerine cevap vermekle yükümlüdür.

Kabin Memurunun Sorumluluk Alanı

Kabin Ekibi Sorumluluk Alanı

Tüm sivil havacılık faaliyetlerinde olduğu gibi, tüm kabin ekibi süreçleri Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmış şirket el kitaplarında veya dahili prosedürlerde belgelenmelidir.

  • Kabin ekibi, kokpit kapısından başlayan ve kabinin arka tarafında “arka mutfak” olarak adlandırılan ve sonlanan kabin içindeki alandan sorumludur. Kabin içinde veya uçak dışında herhangi bir görev veya sorumluluk yoktur.
  • Genel olarak uçağın sağ veya sol tarafında her kabin ekibinin öncelikli olarak sorumlu olduğu bir çıkış kapısı bulunur. Bu sorumluluk hem normal çalışma koşullarını hem de acil durum koşullarını kapsar.
  • Sorumlu çıkış kapıları, normal çalışma koşullarında şirket kullanma kılavuzlarında belirtilen yöntemlere göre açılır ve kapanır. Acil durumlarda şirketin işletme kılavuzunda belirtilen yöntemlere göre açılır ve kapatılır. Dış koşulların güvensiz olması durumunda ise kapalı tutulur.

Kabin Memuru Olma Şartları Nelerdir?

Host veya hostes olmak için belirli prosedürlere göre belirlenen bazı şartları yerine getirmeniz gerekir. Söz konusu kurallar ve şartları içeren liste Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanmaktadır.

Bu listeye ek olarak, şirketin havayolları tarafından hazırlanan yazılı sınavları ve mülakatlarını da geçmeleri gerekir. Yani Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen şartları yerine getirenlerin ayrıca sözlü ve yazılı sınavlardan da başarılı olmaları istenir.

Kabin memuru olabilmenin en önemli şartlarından biri 18 yaşını doldurmuş olmaktır. Ayrıca, liseyi yurtiçinde veya yurtdışında tamamlamış olmanız gerekir. Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir sağlık kuruluşundan zihinsel ve fiziksel uygunluk belgesine sahip olmanız gerekir.

Bazı havayolları lise mezunu yerine sadece üniversite mezunu olarak kabin memuru talep etmekte ve en az iki farklı yabancı dil şartı koşmaktadır. Bu şartları taşıyorsanız ve şirketlerin açacağı sınavlarda da başarılı olmuşsanız kabin memuru olarak işe alınırsınız.

Kimler Kabin Memuru Olamaz?

Kimler kabin memuru olabilir? sorusunun yanında kimler kabin memuru olamaz? sorusu da sıklıkla soruluyor. Kabin memurluğu için zihinsel sağlık kadar fiziksel özellikler de önemlidir. İdeal boy ve kiloya sahip olmayanların kabin memuru olmaları mümkün değildir. İdeal kilo ve boy ise, kadınlarda 160-180 cm, erkeklerde 170-180 cm arasında olma zorunluluğudur.

Kabin Memurunun Eğitimi

Kabin Memurunun Eğitimi

Kabin ekibinin hizmetle ilgili görevleri şirketten şirkete değişiklik göstermektedir. Hizmet, havayolunun uygun gördüğü ürün ve malzemelerin, havayolu tarafından belirlenen rota ve sıra dahilinde, uçağa yüklendikten sonra yolculara teslimi olarak özetlenebilir.

  • Dış hat uçuşlarında gümrüksüz ürün satışı bu kapsamda değerlendirilir. Hizmet verilirken dikkat edilecek hususlar ve prosedürler konusunda eğitim firma tarafından verilmektedir. Uçuş görevlilerinin emniyet ve güvenlik görevleri iki ana başlıkta toplanabilir.
  • Bunlardan birincisi, emniyet ve güvenliği tehlikeye atabilecek bir durumu önlemek için iyi bir gözlemci olmalarıdır. İkincisi ise, yolculukla ilgili olan herkesle ve tüm yolcularla iyi iletişim sağlama yeteneğidir.
  • Uçuş öncesinde ve uçuş sırasında olası bir yangın, duman ve benzeri tehlikelere karşı uçağın tüm birimlerinin kontrol edilmesi ve sürekli denetlenmesi önemlidir.
  • Kabin memurlarının, acil bir durumda yolcuların güvenliğini ve emniyetini sağlamak için alınan tüm önlemlere rağmen, acil durum prosedürlerini mümkün olan en kısa sürede ve en az hasarla gerçekleştirmesi beklenir.

Eğitimler, temel güvenlik eğitimi ve uçuk hizmet eğitimi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün ilgili kanunları ile belirlenir. Her şirkette Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan eğitim kitaplarında ve kurslarında verilir. Bu çerçevede içeriğimizde kabin memuru nedir? Kabin memuru nasıl olunur? sorularının tüm cevaplarından bahsetmeye çalıştık.

Sıkça Sorulan Sorular

Uçak Kabin Memuru Ne İş Yapar?

Yolculara kalkıştan hemen önce sözlü ve işaretlerle acil durumlarda yapılması gerekenler mutlaka açıklamalıdır. Yaşadıkları ülkenin dilinde sözlü olarak iletişim kurarlar ve ardından gerekli talimatları evrensel bir dil olan İngilizce ile yolculara iletirler. Bazı havayollarında, ev sahipleri ve uçuş görevlileri seyahat bilgileri sağlar. Bazı havayollarında yardımcı pilotlar seyahat bilgileri sağlar.

Kabin Memuru Maaşı Ne Kadar?

Maaşlar oldukça tatmin edici olsa da kabin memuru olabilmek için birçok koşul aranmaktadır. Tüm havayolları şirketleri, çalışanları için belirledikleri sayılarla, havacılık sektörüyle ilgilenen ve bu mesleği sürdürmek isteyen kişilerin ilgi odağı haline geliyor. Aylık prim, kabin memuru maaşı oranında ödenir. Bu da kabin memurlarının emekliliğini olumlu etkiliyor. Yani bir uçuş görevlisi havacılık sektöründe ne kadar uzun süre çalışırsa o kadar çok ödül alır. 10 yıllık sigorta tecrübesi olan her kabin memuru için kabin memuru maaşı farklıdır.

Erkek Kabin Memuru Nasıl Olunur?

İdeal kilo ve boy, erkeklerde 170 – 180 cm arasında olma zorunluluğudur. Boy kuralını aşanların zihinsel ve ruhsal anlamda da bazı şartları yerine getirmesi beklenir. Örneğin panik atak olanlar, kalp rahatsızlıkları bulunanlar, epilepsi ve benzeri hastalıkları olanlar ve ruhsal açıdan sağlıklı olduğunu ispat edemeyenler kabin memuru olarak görev alamazlar. Söz konusu sağlık sorunlarının bulunmadığına dair adaydan mutlaka sağlık raporları istenir.

Turizme Bakış

Turizme Bakış; turizm haberleri, turizm istatistikleri, sektördeki güncel gelişmeler ve tüm eğitim düzeylerindeki turizm terimleri hakkında paylaşım yapan bir turizm gazetesidir. 2020 Nisan ayından itibaren faaliyette olan Turizme Bakış, "Turizme Dair Her Şey" sloganı ile hareket etmektedir. Bunun için Turizm Haberleri, Turizm Terimleri, Turizm İstatistikleri, Gezilecek Yerler ve Lezzetler gibi pek çok alanda içerik üretmektedir. Yazar sayısı her geçen gün artan Turizme Bakış, sektörün en büyük turizm bloğu olup, turizm öğrencileri ile akademisyenlerine de katkı sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!