GÜNCEL HABERLERTurizm İstatistikleri

2022 Yılı İkinci Çeyreği Turizm Gelirleri

Turizm sektörünün pandemi ile daralması ve turist sayılarının dünya genelinde azalması, ülkeleri pandemi sonrası çalışmalara yöneltmişti. Pandeminin etkisinin azalması ile turizm gelirleri pandemi öncesi döneme dönmeye başladı. TÜİK, 2022 yılı ikinci çeyreği turizm gelirleri raporunu açıklayarak, bunu kanıtladı.

Turizm Gelirleri – 2022 Yılı İkinci Çeyreği

Yılın ikinci çeyreği olan Nisan, Mayıs ve Haziran aylarındaki turizm gelirleri TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından açıklandı. İstatistikte yer aldığına göre 2022 yılının ikinci çeyreğindeki turizm gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre %190,2 oranında artış gösterdi.

%190,2 artış sonrasında 2022 yılının ikinci çeyreğinin turizm gelirleri 8 milyar 717 milyon 103 bin dolar olarak açıklandı. Turizm gelirinin %83,3’lik kısmı yabancı turistlerden elde edilirken, geriye kalan %16,2’lik kısım da yurt dışında ikametine devam eden vatandaş turistlerden elde edilmiştir.

İkinci Çeyrekteki Turizm Geliri Detayları

Pandemi sonrasında en yüksek turizm gelirinin elde edildiği çeyrek olurken, turizmin pandemiden önceki döneme dönüşüne de yeşil ışık yakılmış oldu. TÜİK’in hazırladığı raporun ilgili detayları ise aşağıdaki gibidir:

  • Gelirin 6 milyar 273 milyon 64 bin dolarını kişisel harcamalar oluşturmaktadır. Bundan sonraki en büyük kısım ise 2 milyar 444 milyon 39 bin dolar ile paket tur harcamalarıdır.
  • Ortalama gecelik harcama ise 78 dolar olarak belirlendi. Bu rakam yabancı turistler için 81 dolar olurken, yurt dışında yaşayan vatandaş turistler için 65 dolar olarak tespit edilmiştir.
  • Türkiye sınırları dışına çıkan ziyaretçi sayısı ise 11 milyon 939 bin 131 olarak belirlenmiştir. Bu rakam %193,6 oranında artış göstermiştir. Belirlenen rakamın %87’sini yabancılar, %13’ünü ise yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturmaktadır.
  • 2022 yılının ikinci çeyreğindeki turizm hareketliliğinde %70,4 oranında en fazla gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler öne çıktı. Bundan sonra %14,8 ile akraba ve arkadaş ziyareti yer alırken, %6,7 ile alışveriş ön plana çıktı.
Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) – 2022

2022 yılı ikinci çeyreği turizm gelirleri yukarıdaki gibi olurken, ilerleyen dönemler için önemli bir işaret oluştu. Özellikle kurban bayramı tatilinde otellerin doluluk oranları zirveye ulaşırken, pandemiden önceki dönemin rakamları bile geride bırakılmaya başlandı. TÜİK İkinci Çeyrek Turizm İstatistikleri bağlantısına tıklayarak, detayları öğrenebilirsiniz. Turizm İstatistikleri sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz.

Turizme Bakış

Turizme Bakış; turizm haberleri, turizm istatistikleri, sektördeki güncel gelişmeler ve tüm eğitim düzeylerindeki turizm terimleri hakkında paylaşım yapan bir turizm gazetesidir. 2020 Nisan ayından itibaren faaliyette olan Turizme Bakış, "Turizme Dair Her Şey" sloganı ile hareket etmektedir. Bunun için Turizm Haberleri, Turizm Terimleri, Turizm İstatistikleri, Gezilecek Yerler ve Lezzetler gibi pek çok alanda içerik üretmektedir. Yazar sayısı her geçen gün artan Turizme Bakış, sektörün en büyük turizm bloğu olup, turizm öğrencileri ile akademisyenlerine de katkı sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu İçerik Kopyalanamaz!